Ardıç, iğne yapraklı kışın yaprağını dökmeyen
bir bitkidir. Siyahımsı ya da mor; küçük, yuvarlak meyveleri vardır.
Ardıç tohumları yere dökülür ancak bu tohumlar
ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenme gerçekleşemez. Ardıç kuşunun sindirim
sisteminde ardıcın tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşu dışkısı ile
birlikte toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenir. Bunun için Türkiye'de ağıl
ağacı olarak da bilinir.
Avrupa'da her derde deva olarak bilinen ardıç
meyvesi yendiğinde idrar menekşe kokusu aldığından eskiden Romalı kadınlar
tarafından çok kullanılırdı. Yine bu çağlarda cadılardan korunmak maksadıyla
yazlık evlerin önlerine dikilirmiş.
Şamanlarda ise kutsal olarak kabul edilen bir
ağaç olduğundan dallarına bez bağlanarak dilek tutulur.
Ardıç tohumları romatizmal, soğukalgınlığı, kalp yetmezliği gibi pek çok hastalığın tedavisinde bitkisel ilaç olarak yaygın bir biçimde kullanılmakta. Tabi bunun için pek çok kaynaktan ve alanında uzman kişilerden destek almakta fayda var.
Şimdi nereden çıktı bu ardıç konusu diyorsanız
beni ilgilendiren kısmını hemen paylaşayım. Ardıç tohumları yemeklere koku ve
tat vermek maksadıyla da kullanılırlar, özellikle yağlı et yemeklerinde yemeği
hafifletir.
Siz de et yemekleriniz için az olmak kaydıyla bu
bitkiden yararlanabilirsiniz.
Sevgiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder