15 Temmuz 2013 Pazartesi

ARDIÇ

Ardıç, iğne yapraklı kışın yaprağını dökmeyen bir bitkidir. Siyahımsı ya da mor; küçük, yuvarlak meyveleri vardır.


Ardıç tohumları yere dökülür ancak bu tohumlar ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenme gerçekleşemez. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıcın tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşu dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenir. Bunun için Türkiye'de ağıl ağacı olarak da bilinir. 

Avrupa'da her derde deva olarak bilinen ardıç meyvesi yendiğinde idrar menekşe kokusu aldığından eskiden Romalı kadınlar tarafından çok kullanılırdı. Yine bu çağlarda cadılardan korunmak maksadıyla yazlık evlerin önlerine dikilirmiş.

Şamanlarda ise kutsal olarak kabul edilen bir ağaç olduğundan dallarına bez bağlanarak dilek tutulur.




Ardıç tohumları romatizmal, soğukalgınlığı, kalp yetmezliği gibi pek çok hastalığın tedavisinde bitkisel ilaç olarak yaygın bir biçimde kullanılmakta. Tabi bunun için pek çok kaynaktan ve alanında uzman kişilerden destek almakta fayda var.


Şimdi nereden çıktı bu ardıç konusu diyorsanız beni ilgilendiren kısmını hemen paylaşayım. Ardıç tohumları yemeklere koku ve tat vermek maksadıyla da kullanılırlar, özellikle yağlı et yemeklerinde yemeği hafifletir.

Siz de et yemekleriniz için az olmak kaydıyla bu bitkiden yararlanabilirsiniz.

Sevgiler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder