Gittiğim Bulgaristan gezilerimin birinde şarap tadım günlerine katılma fırsatı buldum. Birkaç saatliğine de
olsa Bulgar şarapları ve şarap kültürü hakkında kurs aldım. Bunun için şarap
fıçılarıyla dolu bir mahzendeyiz. Mahzenin üst katı ise gelen misafirlerin
alışveriş yapabileceği bir dükkana çevrilmiş. Burada sayısız şarap ve içki
çeşidi var. Beyaz, kırmızı, merlot, mavrud, cabernet, rose şarapları çeşit
çeşit şampanyalar..
Öğrendiğime göre Bulgar şarabı
antioksidan içeriği açısından dünyada rekor kırmış. Bazı yiyecek ve içeceklerin
tüketimi yaşlanma süreçlerini yavaşlatabiliyor. Bu bakımdan dünyanın en yararlı
yiyeceklerinden biri olan yaban mersini bu şaraplarda sıkça kullanılmış. Tat ve
koku açısından en güzel örnekleri de hiç kuşkusuz kırmızı şarap çeşitleriydi.
Şarap kadar kadehin özelliklerinin
de önemli olduğunu öğreniyorum. Kadehin geniş ancak ağzının dar olması
gerekiyormuş. Bu kadehlere gerçekten bayıldım.
Preslav şaraplarını
denemenizi öneririm. Farklı postlarımda yine şarap tadımı hakkında bilgi
veriyor olacağım.
Görüşmek üzere.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder