19 Ocak 2015 Pazartesi

ADAÇAYI

Kimine göre sert bir tadı olan benim ise tüketirken daha çok bal ile tatlandırdığım adaçayının yararları saymakla bitmez.


Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar,
Aşırı terlemeyi azaltır,
Stresi azaltarak sakinleşmeye yarar,
Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı güçlendirir,
Bronşit ve astım belirtilerini azaltır,
Dişeti ve ağız yaraları problemlerine iyi gelir.

Saçlar için de oldukça yaralıdır, yağlanma, kepek, kafa derisi enfeksiyonlarında tedavi olarak kullanılır.



Akdeniz kıyılarında yetişen bir bitkidir ve eski çağlardan beri tedavi amaçlı kullanılır. Taze adaçayı yaprakları grimsi yeşil renktedir. Pazarlarda ya da aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Kurutularak tüketilen adaçayı C vitamini yönünden daha zengindir ve besin değerleri taze adaçayına daha yakındır.


Böylesine yararlı bir bitkinin çayı nasıl içilmesin ki.


Bir tutam adaçayına bir tutam elma kurusu ekleyerek suda bir taşımlık kaynatıyorum.


Dinlenmeye bıraktıktan sonra tüketiyorum. İsterseniz benim gibi içerisinde bir tatlı kaşığı bal da ilave edebilirsiniz.

Adaçayını saklamak için de kumaş keseleri tercih ederim. Kuru ve serin ortamda bu şekilde muhafaza ederseniz tazeliğini 6 aya kadar korur.

Okuduğunuz ve yorumlarınız için teşekkürler.


Sevgilerimle.


2 yorum:

  1. Adaçayı kaynatılmaz. Kaynak suya konulur. İçindeki etken madde toksikleşiyor. Bir de sabah saatlerinde içilmeli. Uyku açar. :) Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Safiyecim güzel bilgi için teşekkür ederim.

      Sil