9 Mayıs 2013 Perşembe

Çömlek Ustasından Dersler


Dobrich, Bulgaristan'ın kuzey doğusunda yer alan bir kenttir. Kent ile ilgili daha sonraki yazılarımda bilgi veriyor olacağım. Şimdiki konum Dobrich'te bulunan bir çömlek atölyesinde aldığım ders üzerine olacak.

Bulgaristan'ın kuzey bölgelerinde porselen, çömlek işi oldukça popülerdir. Artık sanayileşme ile birlikte birçok meslek de unutulmaya başlandı. Gittiğimiz bu sevimli atölyenin sahibi olan Dimitar Amcamız hala çömlekçilik ile uğraşan son nesillerden biri ve bu güzel meslek hakkındaki bilgilerini birçok kişiye aktarmaya çalışıyor.






Çömlek yapma sürecine kısaca göz atacak olursak; topraklar ve onları hamur haline getirirken kullanılan elektirikli bir makine sayesinde hammadde olan çamur hazırlamış oluyor.

Eskiden ise yani elektrikli makine olmadan önce; hazırlanan çamurlar bir gece boyunca su dolu bir havuzun içerisinde bekletiliyormuş. Bundaki amaç suyun toprağa daha iyi nüfuz etmesinin sağlanması.

Hamur haline getirilen toprak atölye içerisine alınıyor ve sonrasında çömlek çarkında oturan Dimitar Amcamın sihirli elleri devreye girerek muhteşem eserler ortaya çıkıyor.









Dimitar Amca atölyesine çok önem gösteriyor. Atölyenin her köşesinde kurutulmak ve satılmak üzere çeşit çeşit eserleri görebilirsiniz.





Kendi ilk denememden ise hiç bahsetmek bile istemiyorum, sanırım bu konuda kendimi epey geliştirmem gerekecek:) Lakin toprağa şekil vermek pek de kolay bir iş değil. inceliklerini püf noktalarını iyi bilmek gerekiyor. Atölyede bulunduğum sürece gerçekten çok zevkli zaman geçirdiğimizi de söylemeden edemeyeceğim.

Siz de unutulmaya yüz tutmuş zanaatlar konusunda bilgi edinebilirsiniz.


Sevgiler...

2 yorum:

  1. Güzel bir konuyu dile getirmişsin.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmene sevindim.

      Selamlar.

      Sil