14 Kasım 2013 Perşembe

TALAS

Talas; Kayseri iline bağlı, Erciyes Dağı eteğinde bulunan bir ilçe. Kayseri hakkında bilgi mi istiyorsunuz? Daha önce yazdığım yazıları buradan inceleyebilirsiniz.

İlçe tarihsel açıdan önemli bir yere sahip. Net olarak bilinememekle birlikte ilçe tarihinin M.Ö 1500'lü yıllara kadar uzandığını ancak en önemli yapıtları ise Selçuklu Dönemi'nden kaldığını öğrendik. 


Kayseri merkezden bindiğimiz toplu taşıma aracı ile yaklaşık 20 dakikalık yolculuğumuzun ardından, Talas'a ayak basıyoruz. Yöre halkından tarif alıp ilk durağımız olan Panaya Kilisesi'ne gidiyoruz. 





Panaya Rum Kilisesi 


Kiliseye gitmek için Tablakaya Mahallesi'nden geçiyoruz. Buradaki evler Rum ve Ermeniler'den kalma. Uzun süre önce muhtelif ülkelere göç etmişler. Geriye ise çoğu boş aynı zamanda bakımsız ev kalmış. 





Yine aynı mahallede bulunan, Salih Ağa Çeşmesi


Salih Ağa Çeşmesi, Osmanlı mimarisinden farklı olarak daha çok kilise çeşmesini andırmakta.  


Panaya Kilisesi'nin alt kısmında bulunan Kemeraltı Kafe


Panaya Rum Kilisesi, 2. Abdulhamid'in izni ile yapılmış, Rumların göç etmesi sonucunda da camiye çevrilmiştir. Yani Yaman Dede Camii (Yeni Camii olarak da bilinmekte). 

Caminin şuanki imamı tam anlamıyla yaşayan tarih. Tüm bilgileri kendisinden temin ediyoruz. Yaman Dede adlı kişinin Ermeni olduğunu, Müslüman olunca da camiye adının verildiğini öğreniyoruz. 








Caminin iç kısmı








2000 metre yükseklikteki Ali Dağı da görülmeye değer. Burası Erciyes'in püskürtmesi sonucu oluşan volkanik bir dağ. Bu görüntüyü almak için zorlu ama bir o kadar da keyifli yollardan geçtik. 



Ali Dağı'nda çok sayıda mağara varmış ama görme fırsatı bulamadık. Daha doğrusu o kadar yol yürümek kimsenin içinden gelmedi:) Bir sonraki rotamız olan Amerikan Okulu'nu görmeyi tercih ettik.

Talas Amerikan Okulu


Bayırları tırmanıp, bağlardan geçerek zorlu yokuşlardan sonra varabildiğimiz Amerikan Okulu misyonerler tarafından 1871'de önceleri sadece erkek öğrencilerin okutulduğu paralı bir okul olarak kurulmuş. 1968'de ise kapatılmıştır. Şuan Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından kullanılıyormuş. Gittiğimizde çok sayıda güreşçi vardı.


Okulun bahçesinden aynı zamanda Talas'ın panaromik görüntüsünü de izleyebilirsiniz. Yeni gelişen bir ilçe ayaklarınızın altında.


Yamaç paraşütü için de ideal bir yer, ilgilenenlere duyurulur.

Peki siz daha önce hiç Talas'ta bulundunuz mu? Talas hakkında bildiğiniz farklı bilgiler var ise detaylarını paylaşabilirseniz sevinirim.


Sevgiler.

3 yorum:

  1. Merhaba,
    çok güzel bir yazı olmuş. Benim blog dışında bir kaç facebook sayfam var. Gezi sayfamda paylaşımlar yaparsan sevinirim. Eline ayağına sağlık.
    https://www.facebook.com/HaydiGezelim
    Benim bloguma da beklerim.
    http://safagindunyasi.blogspot.com/
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Bir bilgi yanlışlığının düzeltilmesi gerekiyor.Yaman Dede Ermeni değil Rum.İkinci olarak bir eksikliği ilave edelim.Nüfus Mübadelesinde Yunanistan a gitmek istemeyip Ankara da Atatürk ile görüşmüş.Tarihi konularda biraz daha araştırmacı ve hassas olalım lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle değerli bilgi için teşekkür ederim. Caminin imamı Ermeni olduğunu belirtmişti, bu konuda daha fazla yazılı kaynağa ihtiyaç var.

      Sil