19 Şubat 2014 Çarşamba

BERGAMA, AKROPOL

İzmir'de yer alan Bergama, gezip görme adına öncelikli yerlerimden biriydi. Havaalanından çıkıp iki saate yakın araç yolculuğundan sonra nihayet Bergama'ya ayak basıyoruz.

Bergama, tarih ve turizm açısından önemli bir yer taşıyor. Benim için Bergama demek, Akropol demek. O yüzden Bergama'daki ilk durağım, Akrapol oluyor.


Hellenistik dönemden tutun da Roma, Bizans, Pers ve Osmanlı uygarlıklarını görmüştür. Hellenistik dönemdeki adıyla Pergamon, Yüksek Yerin Halkı anlamına geliyormuş. Şehrin ilk yerleşimi olan Akropol'ü de baz alırsak çok doğru ve yerinde söylenmiş bir isim olduğu kesin. Çünkü Akropol bir tepe üzerine inşa edilmiş.


Akropol'ün en dik yamacına ise tiyatro inşa edilmiş, burası ayrıca dünyanın en dik tiyatrosu ünvanına sahip. Helenistik dönem mimarisini yansıtan en güzel yapıtlardan biri.


Pergamon'da tepenin en yüksek yerine Yukarı Kent, yamaçlarındaki yerleşime ise Aşağı Kent denmiş. Yukarı Kent dediğimiz bölümde daha çok kral aileleri, kentin ileri gelenleri ve aydınları, komutanların yaşadığı bir alan olurken, Yukarı Agora olarak adlandırılan alan ise sadece devlet işlerine ayrılmıştır.

Bir zamanlar en büyük ticari merkez konumunda olan Aşağı Agora ise ticari işlere ayrılmış bir pazaryeri görevini üstlenmiştir.



Yukarı Kentin en eski tapınaklarından biri olan Athena Tapınağı hala büyüleyici görünüyor. 
Varlığı ile tarihe adeta meydan okuyor.



Tapınak, Zeus ve kent tanrıçası olan Athena'ya adanmış olmakla birlikte Makedonlara karşı kazanılan başarılar anısına yapılmıştır.



Athena Kutsal Alanı


Athena Tapınağı'nın yanı sıra Helenistik dönemde yapılan kütüphane de Yukarı Kentte bulunuyor. Pergamon, Roma egemenliğine geçtiğinde ise kütüphane Mısır Kraliçesi Kleopatra'ya armağan edilmiş. Böylelikle dünyanın en büyük kütüphanesi de yok olmuş.  

o-------------------------------------------------o

Zeus Sunağı olarak adlandırılan alanda ise temellerinden başka hiç birşey bulunmuyor. Son kalan kalıntılar da 1870'lerde Alman bir mühendis tarafından Berlin'e götürülmüştür. Kalıntılar şuan hala Berlin'de bulunan Pergamon Müzesi'nde sergilenmektedir.  

O dönemlerde en görkemli yapılar tapınaklara aitmiş, sarayların tapınaklara göre oldukça sade yapılar olduğunu öğrendim. Saray kalıntıları ve bir diğer önemli kalıntı olan Traian Tapınağı da yine Yukarı Kentte bulunuyor. 

Traian Tapınağı'na çıkarken



Depolar, aynı zamanda savunma duvarlarını oluşturmuş. 



Sular, su depoları olarak bilinen kuyulardan kente tunç borular eşliğinde dağılırmış.



Akropol'den Yortanlı Barajı'na bakış



Akropol'de ayrıca Pergamon Krallarının kültlerinin varolduğu sanılan Heroon, yine bir diğer önemli tapınak olan Dionyson Tapınağı, Demeter ve Hera Kutsal Yerleri bulunuyor.


Akropol yolunda ise birkaç hediyelik eşya dükkanı var. Buradan hediyelerimizi de alarak Akropol turumuzu sonlandırıyoruz.

Daha önce Akropol'ü görme fırsatınız oldu mu? Akropol notlarınızı ve yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim. 

Okuduğunuz ve yorumlarınız için teşekkürler.


Sevgiler.


9 yorum:

  1. Bergama da yaşadım bende seviyorum bu minik ilçeyi...Dikiliye 10 dk denize yakın yani :) İzmir merkeze 100 km :) tarih kokuyor resmen...oradaki antik tiyatroda izlediğim tiyatrolardan aidığım keyfi hiç bir yerde almadım doğrusu...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bergama'yı özlemişsin belli:) Ben, denize bu kadar yakın olduğunu bilmiyordum.

      Sil
    2. Özlemişim gerçekten...evet denize çok yakın dikili ve çandarlıya oldukça yakın ayvalığada uzak sayılmaz gece gündüz rahatlıkla kaçıp deniz havası alınabilir:)

      Sil
  2. Çok güzel fotoğraflar. Bu sene bende İzmir'e gitmeyi planlıyordum. Gidip görülecek güzel yerler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa zamanda gidersin, çünkü İzmir'in her yeri ayrı güzel. Ben de bir sonraki gidişimde Alaçatı'yı görmek istiyorum:)

      Sil
  3. Bayıldım...
    Ben de bu yaz nerelere kaçsak diye düşünüyordum...
    Gezdiğin gördüğün yerleri bu şekilde paylaşman çok güzel.
    İzlemeye alıyorum , belki yaza kadar fikrimi değiştirecek başka alternatifler çıkartırsın karşıma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim:) Farklı alternatifler için arşive göz atabilirsin.
      Sevgiler:)

      Sil
  4. Ben de birkaç yıl önce ziyaret etmiştim, tekrar gitmeyi çok istiyorum ne kadar ayrıntılı ve bilgilendirici yazmışsınız:)

    YanıtlaSil