5 Şubat 2013 Salı

KAYSERİ ve Mantı


Bir arkadaşımızın düğünü için soluğu Kayseri'de alıyoruz. Havaalanına giderken yaşadığımız stresi ömrümce unutamam sanırım. Trafikten bayılmış bir vaziyette havaalanına adımızı atmamızla isimlerimizin anons edilmesiyle yaşadığımız stresten ve uçağı kaçırmaktan kıl payı kurtulmak büyük bir şanstı doğrusu. 

Kayseri ile ilgili farklı postlarımda bilgi veriyor olacağım. Şuan Kayseri'ye inerken ilk düşündüğümüz şeyi, midemizin de sesini dinleyerek meşhur Kayseri Mantı'sını konu alıyorum.



Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının da suda haşlanması ile yapılır. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir. Şekli itibariyle farklı olsa da Orta Asya olmak üzere, Uzak Doğu ve Rusya'nın bazı bölgelerinde çok popüler bir yemek türüdür. 

Biz de ise mantı deyince ilk Kayseri akla gelir



Hatta Kayseri'de (eskiden) gelin alınırken mantı yaptırılır ve bir yemek kaşığına en az 40 tane sığacak kadar küçük mantı yapamıyorsa yeterince nazik ve yetenekli olmadığının ispatı gibi düşünülürmüş. 


Şimdi var mı böyle marifetli biri? 
 Ne yazık ki o biri ben değilim:))) 

Kayseri'de mantı yiyeceğiz diyorsanız Ana'nın Yeri'ni tavsiye edebilirim. Mantıları bir harika. Kayseri'de mantı kültürü biraz daha çorba kıvamında olduğu için ekstra yoğurt almakta fayda var. 






Farklı alternatif olarak kavurma ve pastırmalı yumurtayı da denemenizde fayda var. 

Afiyet olsun... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder