Fondünün
bende güzel bir o kadar da komik anıları var. Uzun yıllar önce birkaç arkadaş
bir araya gelmiştik. Ne yiyelim diye kara kara düşünürken bir arkadaşım fondü
diye bir fikir attı ve fondü hakkında konuşmaya başladık. Kendi aramızda
konuşurken ve sipariş için de karar kılmışken farklı bir arkadaşım da ardarda “ Peki ama benim anlamadığım birşey var şimdi, fondü yiyecek
miyiz?” diye sorunca gülmeye başladık. O gün bugündür bir araya geldiğimizde
hep aynı konu açılır ve aynı cümle sarfedilir:)
Fondü
aslında Fransızların yaygınlaştırdığı bir yemek tarzı. Yurt dışında özellikle
de İsviçre’de et fondü ya da peynir fondü olarak bilinir. Her ikisi içinde aynı
araç ve gereçler kullanılır. Bir istipto ocağı, üzerine konulabilecek kulplu
bir kızartma kabı ve özel olarak yapılmış şişlerden oluşur. Servis de yine aynı
araç gereçlerle yapılır.
Et
fondüyü hiç görmedim ve nasıl birşey olduğuna dair bir fikrim yok. Ancak peynir
fondü de özel bir peynir kullanılarak beyaz şarapla birlikte eritiliyor. Küp
küp doğranmış kuru ekmekler, şişler sayesinde peynire batırılarak yeniliyor.
Eskiden kıtlık zamanında ortaya çıkan oldukça popüler bir yemek.
Bir
diğer çeşidi ise çikolatalı fondü dediğimiz bir tatlı. Çikolata, kabının
altında yanan mum sayesinde erime kıvamına geliyor; sonra da çilek, muz, kivi
gibi meyve dilimleri çikolataya batırılarak yeniliyor. Çikolata sevenlerin asla
karşı koyamayacağı bir tat. Birkaç yıl önce Esse’den aldığım fondü seti
sayesinde arada sırada da olsa bu lezzeti evimde tatmış oluyorum.
Fondü
setlerinin farklı çeşitleri mevcut, sırf camdan yapılanlar ya da porselen
olanlar. İspirto sayesinde ya da mum sayesinde çikolataları eritmek mümkün.
Siz
de fondü seti alarak evinizde bu lezzettin tadını deneyebilirsiniz.
Sevgiler...
Sevgiler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder