19 Şubat 2013 Salı

FONDÜ


Fondünün bende güzel bir o kadar da komik anıları var. Uzun yıllar önce birkaç arkadaş bir araya gelmiştik. Ne yiyelim diye kara kara düşünürken bir arkadaşım fondü diye bir fikir attı ve fondü hakkında konuşmaya başladık. Kendi aramızda konuşurken ve sipariş için de karar kılmışken farklı bir arkadaşım da ardarda “ Peki ama benim anlamadığım birşey var şimdi, fondü yiyecek miyiz?” diye sorunca gülmeye başladık. O gün bugündür bir araya geldiğimizde hep aynı konu açılır ve aynı cümle sarfedilir:)


Fondü aslında Fransızların yaygınlaştırdığı bir yemek tarzı. Yurt dışında özellikle de İsviçre’de et fondü ya da peynir fondü olarak bilinir. Her ikisi içinde aynı araç ve gereçler kullanılır. Bir istipto ocağı, üzerine konulabilecek kulplu bir kızartma kabı ve özel olarak yapılmış şişlerden oluşur. Servis de yine aynı araç gereçlerle yapılır.

Et fondüyü hiç görmedim ve nasıl birşey olduğuna dair bir fikrim yok. Ancak peynir fondü de özel bir peynir kullanılarak beyaz şarapla birlikte eritiliyor. Küp küp doğranmış kuru ekmekler, şişler sayesinde peynire batırılarak yeniliyor. Eskiden kıtlık zamanında ortaya çıkan oldukça popüler bir yemek.


Bir diğer çeşidi ise çikolatalı fondü dediğimiz bir tatlı. Çikolata, kabının altında yanan mum sayesinde erime kıvamına geliyor; sonra da çilek, muz, kivi gibi meyve dilimleri çikolataya batırılarak yeniliyor. Çikolata sevenlerin asla karşı koyamayacağı bir tat. Birkaç yıl önce Esse’den aldığım fondü seti sayesinde arada sırada da olsa bu lezzeti evimde tatmış oluyorum.


Fondü setlerinin farklı çeşitleri mevcut, sırf camdan yapılanlar ya da porselen olanlar. İspirto sayesinde ya da mum sayesinde çikolataları eritmek mümkün.


Siz de fondü seti alarak evinizde bu lezzettin tadını deneyebilirsiniz.
Sevgiler...











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder